Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Ciastka z pianką

30.05.2019 10:32
Ciastka z pianką

Pół funta niesłonego masła, ćwierć funta cukru, trzy ćwierci funta mąki i 2 jajka, wyrobić dobrze na massę. Rozsmarować cienko na papier, upiec w letnim piecu, ostudzić, posmarować owocową marmeladą i nałożyć na nią wysoko piankę, która się robi następującym sposobem: z ósmiu białków ubić mocno pianę z pół funtem cukru i trochą wanilij, nałożyć nią uprzednio upieczone ciasto, pokroić na wąskie podłużne kawałki, osypać przez muślin cukrem i wstawić na kwadrans do pieca uważając aby z wierzchu był tylko gorący.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]