Strony rodzinne
Powstanie Styczniowe
Narzędzia
Ziemiaństwo
Materiały
Archiwum zdjęć
Forum
Kontakt
Zarejestruj się
lub
Zaloguj się
Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.
Strona główna
>
Forum
>
CZYTELNIA - Dynamiczne encyklopedie, słowniki, zbiory danych
>
Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje
>
Chleb królewski
Chleb królewski
Ludwik
1.06.2019 10:10
Chleb królewski
Ubić siedm jaj całych z dwónastu łótami miałko utłuczonego cukru do białości, wsypać trochę cytryuowej skórki, oraz tłuczonego cynamonu i goździków, trochę podłużnie krajanej cykaty lub smażonej pomarańczowej skórki, kilka drobno pokrajanych włoskich orzechów, trochę smażonych wisień bez soku, garść podłużnie krajanych słodkich migdałów, ćwierć funta dobrej mąki, wymieszać to wszystko dobrze, nałożyć niepełno do foremek masłem wysmarowanych i upiec w wolnym piecu.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]