Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z wiśni suszonych (2)

2.06.2019 10:10
Zupa z wiśni suszonych

Dwa funty suszonych wiśni wypłukać, przetłuc trochę w moździerzu, zalać pół garncem wody, i gotować w garnku pół godziny. Przecedzić przez sito, wlać dwie szklanki lekkiego kwaśnego wina, ćwierć funta cukru, trochę cynamonu, cytrynowej skórki. Zasmażyć łyżkę mąki w maśle, rozprowadzić kilku łyżkami tej zupy, rozbić mocno, wlać resztę płynu, zagotować i wylać na suche biszkopciki lub grzanki.
Tę zupę można dawać bez masła i mąki.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]