Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Blanc-manger śmietankowe

2.06.2019 10:13
Blanc-manger śmietankowe

Pół funta migdałów słodkich, 30 ziarn gorzkich, oparzyć, oczyścić z łuski i utłuc na miazgę, skrapiając mlekiem. Zagrzać mocno dwie kwarty śmietanki, sparzyć nią migdały, wymieszać, przecisnąć przez gęste płótno, zaprawić funtem miałkiego cukru, wlać półtory kwaterki karuku wygotowanego z 6-ciu nóżek, wymieszać, wlać do formy i postawić na lodzie lub w zimnej wodzie. Rybiego karuku łótów 3, do tego blanc manger wchodzi.
Dla odmiany w miejscu migdałów gorzkich, można tu użyć wanilji.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]