Wziąć kwaterkę sklarowanego masła, zagrzać je mocno , wsypać niespełna półkwarty najlepszej przesianej mąki i mieszając podsmażyć. Zagotować kwartę mleka, zaparzyć wrzącem podsmażoną i rozmieszaną mąkę i poty wycierać łyżką na ogniu, aż się masa pulchną stanie. Odstawić od ognia i ostudzić nie przestając mieszać ciasta łyżką; potem wbijać po jednem 6 jaj wyrabiając ciągle, wsypać garść drobno uszatkowanych słodkich migdałów, kilka gorzkich dla zapachu, trochę cukru, przełożyć masę na wysmarowany masłem półmisek i przed samym obiadem wstawić do gorącego pieca. Na wydaniu osypać cukrem. Dla odmiany można do miśka przed zagotowaniem wsypać pół tabliczki utartej czekolady, zamiast migdałów. Proporcya na osób 8.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)” (WILNO 1881]