Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Galareta z poziemkowego, malinowego, lub porzeczkowego soku

5.11.2019 08:56
Galareta z poziemkowego, malinowego, lub porzeczkowego soku

Ugotować 8 nóżek wyżej wskazanym sposobem, zmieszać z kwartą jakiegokolwiek soku smażonego z cukrem, dołożyć cukru jeżeli płyn nie dosyć słodki, wcisnąć parę cytryn, zagotować, sklarować, przecedzić, wlać do formy i na lód postawić. Jeżeli się używa sok smażony z kwaśnych jagód, natenczas cytryny nie potrzeba.
Kiedy sok użyty do tej galarety jest gotowany bez cukru, trzeba go wziąć pół kwarty i dodać półtora funta cukru.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]