Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Garnitury do jarzyn

5.11.2019 09:15
Garnitury do jarzyn

Zraziki bite z wołowego mięsa, kotlety cielęce bite lub siekane, i wątróbka cielęca smażona, służą też za garnitur do różnych jarzyn.
– Buraczki czerwone najsmaczniejsze obłożone ugotowanym, umaczanym w jajku i sucharku i odsmażanym mostkiem baranim lub zającem, cietrzewiem; i inną pieczoną źwierzyną.
– Jaja na pół twardo ugotowane i pokrajane w ćwiartki, lub posiekane, służą także do zielonych wiosennych jarzyn.
– Grzanki z bułki lub z chleba usmażone w maśle uchodzą prawie do wszystkich jarzyn.
– Groch zielony najlepiej okładać odsmażonem kurczęciem, rakowemi szyjkami lub skorupkami nadziewanemi rakowym farszem.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]