Na osób 10 wziąć jaj 20, ugotować na twardo, włożyć do zimnej wody, aby ostygły, obrać i pokroić każde w talerzyki, na 6 lub 8 części. Wziąć szklankę wody, włożyć 2 usiekane cebule, pęczek trybulki, po kilka ziarn prostego i angielskiego pieprzu, parę bobkowych liści; kwaterkę mąki wymieszać ze świeżem masłem rękami, włożyć to do wody z korzeniami i mocno zagotować. Rozbić 3 żółtka, zmieszać z szklanką dobrej śmietanki. Wyrzucić korzenie i włoszczyzny z gotowanego uprzednio sosu, włożyć do gorącego pokrajane jaja, zagotować parę minut, a wydając na stół, wlać do rądelka śmietankę z jajami rozbitą; skoro zawrze będzie potrawa gotowa.
Bibliografia
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)” (WILNO 1881]