35260. Pierogi żółtkowe Wielkanocne

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Pierogi żółtkowe Wielkanocne

Postprzez Ludwik » 17.11.2019

Pierogi żółtkowe Wielkanocne

Na 3 kwarty mleka kopa żółtków. Zarozczynić 3 garnce lekko nasypane mąki 3 kwartami letniego mleka, wlać półtory szklanki białych gęstych drożdży, posolić, wybić to wszystko dobrze i postawić aby podeszło. Skoro się podniesie ciasto, wlać rozbite do białości żółtka, z dwiema szklankami miałkiego cukru, oraz 6 szklanek sklarowanego masła; wybijać dopóty aż od rąk odstanie i postawić aby podeszło. Skoro się necka napełni, rozdzielić na dwie części i wlać do dużych form papierowych. Robić pierogi jak zwykle, smarując ręce masłem; dać podejść na blasze, żółtkiem posmarować i stawić do pieca.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]


Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje