35265. Plecionki lub bułeczki szafranowe postne z rodzenkami

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Plecionki lub bułeczki szafranowe postne z rodzenkami

Postprzez Ludwik » 17.11.2019

Plecionki lub bułeczki szafranowe postne z rodzenkami

Kwartę letniej wody, trochę soli, kwaterkę drożdży i półtory kwarty mąki, zarozczynić i wybijać dobrze aby podeszło. Skoro się podniesie, włożyć kwaterkę cukru mocno utartego z trzema łyżkami oliwy, wsypać trochę wysuszonego i miałko utłuczonego szafranu; wymieszać, dosypując tyle mąki, aby się dały z tego ciasta wyrabiać bułeczki. Miesić długo aż od rąk odstawać zacznie, wsypać funt wymytych i osuszonych rodzenek, wymięszać, dać podejść, potem robić bułeczki czy plecionki, układać na blachę, osypać cukrem i wstawić do niezbyt gorącego pieca.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje