Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sztuka mięsa z młodego wieprza

17.11.2019 09:13
Sztuka mięsa z młodego wieprza

Wziąć niewielką szyneczkę świeżą, mającą na pół cala słoniny, i włożyć na parę dni do glinianego naczynia; zalać octem zagotowanym z goździkami, bobkowym liściem, angielskim pieprzem, łyżeczką saletry i trochę soli. Wyjąć z octu, ugotować w wodzie na miękko, a skoro będzie gotowa, zdjąć skórkę, posypać obficie na słoninkę tłuczonym cukrem i cynamonem, wstawić do pieca na brytfannie, aby się cukier mocno zarumienił, i dawać na sztukę mięsa, obłożywszy ugotowanym włoskim makaronem, jarmużem, szczawikiem lub szpinakiem.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]