35272. Kotlety wieprzowe na ruszcie, z cebulowym sosem

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Kotlety wieprzowe na ruszcie, z cebulowym sosem

Postprzez Ludwik » 17.11.2019

Kotlety wieprzowe na ruszcie, z cebulowym sosem

Wyżyłówane kotlety wybić mocno, posolić, opieprzyć i polać oliwą na obie strony. Osypać suto sucharkiem, położyć kotlety na roszt i smażyć pół godziny raz tylko przewracając na drugą stronę. Upiec w popiele 12 cebul, obrać z łuski, przetarć przez durszlak, dolać trochę gorącego buljonu, kawałek masła (jeżeli nie słone, wsypać trochę soli) szczyptę pieprzu, gotować kwadrans, poczem podlać tym zawiesistym sosem kotlety tak, aby były suche na wierzchu.
Dla odmiany można na wydaniu dodać do sosu łyżkę musztardy.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje