Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kotlety wieprzowe na ruszcie, z cebulowym sosem

17.11.2019 09:21
Kotlety wieprzowe na ruszcie, z cebulowym sosem

Wyżyłówane kotlety wybić mocno, posolić, opieprzyć i polać oliwą na obie strony. Osypać suto sucharkiem, położyć kotlety na roszt i smażyć pół godziny raz tylko przewracając na drugą stronę. Upiec w popiele 12 cebul, obrać z łuski, przetarć przez durszlak, dolać trochę gorącego buljonu, kawałek masła (jeżeli nie słone, wsypać trochę soli) szczyptę pieprzu, gotować kwadrans, poczem podlać tym zawiesistym sosem kotlety tak, aby były suche na wierzchu.
Dla odmiany można na wydaniu dodać do sosu łyżkę musztardy.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]