35286. Sucharki bez jajek

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki bez jajek

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki bez jajek

Garniec pszennej mąki, kwarta letniego mleka. Mleko posolić i przecedzić do niego kwaterkę drożdży, wsypać pół garnca mąki i wybijać ręką póki żadnych gruzołków nie będzie. Wlać potem pół funta roztopionego masła, kubek miałkiego cukru i drugie pół garnca mąki, wybijać aż od rąk zacznie odstawać i postawić aby dobrze podeszło. Znowu wybić jeszcze raz, dać podrość, potem robić malutkie bułeczki, układać na wysmarowaną masłem i wysypaną mąką blachę, posmarować jajem i wstawić do niezbyt gorącego pieca na 20 minut. Skoro będą gotowe, rozrzynać prędko ostremi nożami, skropić mlekiem lub winem, osypać cukrem i wstawić do pieca dla podsuszenia.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje