35290. Sucharki sposobem francuzkm

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki sposobem francuzkm

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki sposobem francuzkm

Do sześciu kubków letniego mleka wsypać mąki suchej kwart dwie, drożdży kubek, rozmieszać to razem, zasypać mąką, postawić niech się ruszy; potem wbić rozbitych jaj 16, masła sklarowanego kubków trzy, wybić, postawić aby podeszło, wyrzucić na stolnicę, wyrabiać tak, żeby od stolnicy i rąk odstawało ciasto, porobić bułeczki a skoro podrosną, sadzić do pieca. Wyjąwszy porozkrajać, posypać cukrem i podsuszyć.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje