35291. Sucharki czyli grzanki Karlsbadzkie

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki czyli grzanki Karlsbadzkie

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki czyli grzanki Karlsbadzkie

Wziąć pół funta tłuczonego cukru, 8 jaj, 12 łótów drobno usiekanych migdałów, trochę cytrynowej skórki, parę utłuczonych goździków lab cynamonu i pół funta pszennej suchej mąki. Jajka ubić mocno z cukrem, dodać utłuczona migdały i korzenie, na koniec mąkę, wymieszać, wlać to ciasto do podługowato-wązkich form papierowych, i postawić na blacie w wolnym piecu. Skoro ostygną, pokroić na cienkie grzanki i podsuszyć. Trzymając je w słojach szklanych w suchem miejscu, długo się konserwują.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje