35294. Sucharki nieczerstwiejące

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki nieczerstwiejące

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki nieczerstwiejące

Na garniec mąki dobrej miary wziąć jaj 10, oddzielone z nich białka podbić trochę, dołożywszy parę łyżek najlepszych drożdży, przymieszać trochę mąki i postawić aby się podniosło. Potem dosypywać potrochu mąki, wlać pół kwarty wrzącego mleka i ciągle mieszać dosypując mąkę aż się wszystko użyje; dołożyć pozostałe od jaj żółtka rozbite z kubkiem miałkiego cukru, a gdy ciasto od rąk odstawać będzie, wlać wyrabiając ciągle pół kwarty sklarowanego gorącego masła i postawić. Skoro się ciasto dobrze podniesie, zrobić maleńkie suchareczki, strzegąc w piecu aby się nie przepiekły.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje