Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Sucharki dobre

21.11.2019 18:00
Sucharki dobre

Pół garnca mleka, kwarta jaj, mąki suchej 2 garnce, kwarta masła, pół funta cukru, pół łyżki soli, kwaterka drożdży białych, gęstych, ustałych. Rozczynić ciasto kwartą parzonego letniego mleka z kwaterką drożdży, gdy podejdzie rozczna wlać resztę mleka, kwartę jaj, pół funta cukru, soli trochę, wybijać mocno aż ciasto zacznie od rąk odstawać. Później dosypywać mąki miesząc ciągle aż ciasto będzie tak gęste iż się da wałkować w ręku; po wymieszaniu dobrze mąki, wlewać po trochu masła ostudzonego, dobrze sklarowanego, a skoro po wybiciu podejdzie ciasto, robić sucharki i dać podejść na blasze, a potem upiec. Upieczone rozcinać prędko gorące ostrym nożem, maczać w winie lub śmietance, osypać cukrem z cynamonem i suszyć w tymże piecu.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]