35295. Sucharki dobre

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki dobre

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki dobre

Pół garnca mleka, kwarta jaj, mąki suchej 2 garnce, kwarta masła, pół funta cukru, pół łyżki soli, kwaterka drożdży białych, gęstych, ustałych. Rozczynić ciasto kwartą parzonego letniego mleka z kwaterką drożdży, gdy podejdzie rozczna wlać resztę mleka, kwartę jaj, pół funta cukru, soli trochę, wybijać mocno aż ciasto zacznie od rąk odstawać. Później dosypywać mąki miesząc ciągle aż ciasto będzie tak gęste iż się da wałkować w ręku; po wymieszaniu dobrze mąki, wlewać po trochu masła ostudzonego, dobrze sklarowanego, a skoro po wybiciu podejdzie ciasto, robić sucharki i dać podejść na blasze, a potem upiec. Upieczone rozcinać prędko gorące ostrym nożem, maczać w winie lub śmietance, osypać cukrem z cynamonem i suszyć w tymże piecu.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje