35296. Sucharki delikatne

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Sucharki delikatne

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Sucharki delikatne

Proporcja: 4 funty mąki, kwarta mleka, funt masła, pół funta cukru, 6 jaj, kwaterka gęstych drożdży. Zaroszczynić kwartę letniego mleka z drożdżami i dwóma funtami mąki, skoro się podniesie wybijać mocno póki od rąk nieodstaniej wlać jaja wytarte wprzód z cukrem do białości i znowu wybijać mocno. Wlać sklarowane letnie masło, wybić dobrze, na koniec wsypać resztę mąki i póty wybijać aż zupełnie ręce od ciasta się oczyszczą. Rozwałkować na grubość małego palca i krajać na króciutkie kawałeczki—a skoro podejdą niesmarowane stawić do letniego pieca.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje