35297. Cwejbaczki niemieckie z anyżem

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Cwejbaczki niemieckie z anyżem

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Cwejbaczki niemieckie z anyżem

Pół funta mąki, kwaterkę letniego mleka i pół kwaterki drożdży zarozczynić rzadko i rozbić dobrze. Jak się podniesie, dodać 4 funta mąki, pół funta cukru, pół funta masła, jeszcze kwaterkę mleka letniego i szczyptę anyżu. Wyrabiać to ciasto mocno, jeśli za rzadkie, dodać trochę mąki, i robić podługowate wązkie bułeczki, a skoro podrosną, wsadzić do pieca. Potem przecinać je ostrym nożem i wstawić do pieca jak po chlebie, aby dobrze uschły i zarumieniły się.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje