35304. Andruty z winem

Przepisy kulinarne z zapisów naszych prababć, dawne sposoby domowe, tajemnice kucharskie i gospodarcze. Upiecz ciasto wg przepisu i poczuj smak świąt sprzed 100 lat.
* CO W DZIALE? - Przepisy, sposoby, metody, zwyczaje, wróżby - ważne że wszystkie takie o długiej tradycji, a może ktoś ma zapiski prababci?
* TYTUŁY - Przy przepisach proszę podawać orientacyjnie rok.
* OPINIE - Bardzo będzie miło jeśli ktoś przygotowuje potrawę wg przepisu i podzieli się wrażeniami smakowymi. A może zdjęcie jak wyglądała przyrządzona potrawa

Andruty z winem

Postprzez Ludwik » 21.11.2019

Andruty z winem

Pół kwarty suchej mąki, kwaterkę mleka lub śmietanki, kwaterkę utłuczonego cukru, kwaterkę wina, dwa jaja, wybić mocno mieszając, aby massa była rzadka, jak na naleśniki. Rozpalić andrutową formę, nasmarować woskiem lub masłem, włożyć łyżkę stołową massy i wypiekać na węglach do złotego koloru; oberznąć ciasto wychodzące za formę i natychmiast po wyjęciu zwijać w trąbkę lub lejkę na wałku.
Mąkę najlepiej sypać na ostatku, bo jeżeliby massa była zbyt gęstą, natenczas pół kwarty jej się nie użyje.


:ksiazka:
Bibliografia (spis)
[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]
Avatar użytkownika
Ludwik
Kreator Forum
Kreator Forum
Medale: 2
Nazwiska, książki (1) Wartościowy artykuł (1)

Powrót do Przepisy kulinarne prababć, porady i zwyczaje