Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Wafle pospolite

21.11.2019 18:14
Wafle pospolite

Utarć na śmietanę półfunfa masła, wkładać ucierając po jednem sześć żółtków, wlać półtory kwaterki słodkiego mleka, trochę cynamonu lub cytrynowej skórki, zmieszać to wszystko z półfuntem suchej białej mąki i mocno wyrobić do pulchności. Ciasto powinno być tyle rzadkie, aby się do formy nalewać dało, jeżeliby więc massa pokazała się gęstą, trzeba dolać śmietanki.
Przed pieczeniem włożyć pianę z białków, ogrzać mocno formę, posmarować roztopionem masłem, wlać łyżkę ciasta i piec do złotawego koloru.


Bibliografia

[„W. A. L. Z. (Wincentyna A. L. Zawadzka)”
(WILNO 1881]