Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Zupa z głodu lub derenia (1836)

5.01.2020 14:19
Przepis na 12 osób:
1. Wziąć półtorej kwarty (troszkę mniej niż 1,5 kg) suszonego głogu (lub derenia), nalać wodą, tak aby objęła owoce, zagotować (można to robić z miękiszem z trzech bułek)
2. Dolać butelkę wina.
2. Dodać funt cukru, nieco cynamonu, trochę cytrynowej skórki.
3. Po zagotowaniu wszystkiego odstawić i przetrzeć przez gęste sito, aby tylko łuska w nim została.
4. Dodać do wazy grzanek lub pianki z białek.
Letnią porą można tę zupę dawać zamiast zwyczajnego chłodniku, ale w takim razie trzeba dodać do niej nieco kwaśnej śmietany.
[Makary]

[url]Więcej przepisów z derenia[/url]