Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Polędwica z rożna z sosem z madery

16.05.2020 10:17
Polędwica z rożna z sosem z madery

Wyżyłowaną i naszpikowaną polędwicę posmarować oliwą, obłożyć krajaną w plastry cebulą, posolić i popieprzyć. W godzinę włożyć na rożen, obwinąć papierem posmarowanym młodem masłem i piec na mocnym ogniu całą godzinę, jeśli mała 3 kwandranse, papier zdjąć na 10 minut przed zdjęciem z rożna. Wziąść szklankę madery, 4 łuty bulionu, kilka ziarnek pieprzu, zagotować razem, oddzielnie łyżkę młodego masła zagotować z łyżką mąki, rozebrać bulionem z maderą, zagotować, przefasować przez sito i polać polędwicę na półmisku.

ZOBACZ - Księgarnia. Recenzje książek, wymiana - Lucyna Ćwierczakiewiczowa - Przepisy

365 OBIADÓW KSIĄŻKA KUCHARSKA


Bibliografia

http://przepis.ovh/tag/Lucyna Ćwierczakiewiczowa 365-obiadow-za-piec-zlotych (Warszawa 1858)