Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina morelowa krucha (2)

29.05.2020 08:12
Legumina morelowa krucha

Składniki

25 dag mąki
12 dag masła
6 dag cukru
2 gotowane żółtka
skórka cytrynowa na kruche ciasto
2 białka
6 dag cukru
12 dag marmolady morelowej na krem

Przygotowanie

Zagnieść z podanych składników ciasto, upiec z niego w małej tortownicy 4 placki. Na krem ubić sztywną pianę z 2 białek (żółtka ugotować do ciasta bez białek), dodać cukier i marmoladę, utrzeć z białkami, aż zgęstnieje i pobieleje. Placki przełożyć kremem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.