Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina czereśniowa

29.05.2020 08:13
Legumina czereśniowa

Składniki

4 jaja
4 dag masła
8 dag cukru
1/81 bułki
skórka cytrynowa
1/8 l. mleka
1/2 kg czereśni
wafle
cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

Utrzeć w misce masło, dodać skórkę cytrynową i żółtka. Zmieszać bułkę z mlekiem, gdy napęcznieje, dodać do utartej masy równocześnie z ubitą pianą i lekko wymieszać. Włożyć 1 /3 ciasta do rondla, przełożyć waflem, ułożyć na nim czereśnie całe lub bez pestek, przykryć cienko ciastem, waflem i ponownie włożyć czereśnie. Piec 45 min. w gorącym piekarniku. Po upieczeniu posypać cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.