Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z sera

29.05.2020 08:48
Legumina z sera

Składniki

25 dag sera
10 dag cukru
4 jaja
6 dag migdałów
6 dag masła
2 dag skórki pomarańczowej
1 łyżka stołowa grysiku
skórka cytrynowa
szczypta proszku do pieczenia

Przygotowanie

Przetrzeć ser przez sito do miski, dodać cukier, żółtka, zmielone bez skorek migdały, posiekaną skórkę pomarańczową i cytrynową, ucierać wałkiem na masę dodać roztopione masło, wymieszać z ubitą pianą, dodając równocześnie przesiany proszek do pieczenia i grysik, wyłożyć do tortownicy lub rondla, którego dno należy wyłożyć papierem i piec godzinę w umiarkowanej temperaturze. Do leguminy można podać sok malinowy lub inny.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.