Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z ciasta francuskiego z bitą śmietanką

29.05.2020 08:56
Legumina z ciasta francuskiego z bitą śmietanką

Składniki

30 dag mąki
30 dag masła na ciasto francuskie
25 dag marmolady morelowej do przełożenia
1/4 l. śmietanki kremowej
6 dag cukru
wanilia jako dodatek
konfitury do garnirowania

Przygotowanie

Zrobić ciasto francuskie, rozwałkować je na grubość 1/2 cm, wykroić kółkiem do pierogów kółka wielkości deserowego talerzyka, upiec. Z resztek ciasta upiec trochę małych ciasteczek do przybrania. Posmarować krążki marmoladą morelową, na wierzchu poukładać ciastka. Przybrać konfiturami. Ustawić na półmisku, na środek wlać śmietanę ubitą z cukrem i wanilią, wokół półmiska ułożyć ciastka z konfiturami, posypać cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.