Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina makowa (2)

29.05.2020 08:59
Legumina makowa

Składniki

1/4 l. maku
12 dag cukru
4 jaja
1/8 l. bułki
1 łyżeczka utłuczonego cynamonu i goździków
skórka cytrynowa

Przygotowanie

Sparzyć mak kilka razy wrzątkiem, wylać na sito, utrzeć w misce, dodać cynamon i goździki, cukier i żółtka. Gdy masa jest dobrze roztarta, dodać ubite na pianę białka i przesianą bułeczkę. Wymieszać lekko łopatką, włożyć do wysmarowanej formy, piec godzinę w umiarkowanej temperaturze. Można dodać trochę posiekanych migdałów. Do tej leguminy podaje się sos waniliowy lub czekoladowy.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.