Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z drobnej kaszki lub grysiku (na zimno)

29.05.2020 09:06
Legumina z drobnej kaszki lub grysiku (na zimno)

Składniki

1/4 l. kaszki
6 dag cukru
4 dag masła
1/2 łyżeczki soli
4 jaja
skórka cytrynowa
1 l. mleka

Przygotowanie

Mleko zagotować, włożyć kaszkę, sól, cukier i masło, gotować na niezbyt silnym ogniu, dodać do gorącej kaszki skórkę cytrynową i żółtka, wymieszać dokładnie, do gorącej kaszki wrzucić ubite na pianę białka i jeszcze raz wymieszać. Nałożyć do formy zwilżonej wodą i posypanej cukrem, przenieść do zimnego miejsca. Podać z sosem z wina lub sokiem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.