Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina chlebowa (2)

29.05.2020 09:12
Legumina chlebowa

Składniki

12 dag chleba
1/8 l. śmietany
6 dag masła
1 kieliszek rumu
szczypta cynamonu
goździków i gałki muszkatołowej
4 jaja
8 dag cukru
1/4 l. śmietany
6 dag cukru jako dodatek

Przygotowanie

Utarty chleb zmieszać na talerzu ze śmietaną i rumem. Cukier utrzeć z żółtkami, dodać chleb, korzenie i rozpuszczone masło. Gdy masa jest dobrze utarta, zmieszać z pianą ubitą z białek, włożyć do wysmarowanej formy, piec 45 min. w umiarkowanej temperaturze. Podać oddzielnie do leguminy śmietanę ubitą z cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.