1/8 l. tartego chleba 1/8 l. czarnej kawy (3-4 dag w ziarnach) 15 dag cukru 6 jaj 1/4 kremowej śmietanki 6 dag cukru wanilia jako dodatek do leguminy
Przygotowanie
1/8 l. ususzonego żytniego chleba utłuc i przesiać do miski, zaparzyć gorącą, mocną, aromatyczną kawą. Gdy chleb rozmięknie, dodać połowę cukru, żółtka i utrzeć na gładką masę. Ubić na parze białka z resztą cukru, wymieszać lekko z masą chlebową przełożyć do wysmarowanej formy i piec w piekarni- I ku w niezbyt wysokiej temperaturze. Wyjąć ostrożnie na półmisek; ponieważ legumina jest bardzo lekka, należy uważać aby się nie zapadła. Na półmisku posypać cukrem, podać śmietankę ubitą z cukrem i wanilią.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.