12 dag cukru 4 jaja, 8 dag mąki 1/2 cytryny na ciasto biszkoptowe 18 dag masła 12 dag cukru 3 gotowane żółtka 1/8 l. kawy na krem 1/8 l. kawy do pokropienia cukier waniliowy do posypania
Przygotowanie
Utrzeć w misce żółtka z cukrem, skórką cytrynową i sokiem, zmieszać lekko z pianą ubitą z białek i mąką, upiec z tego ciasta 3 krążki w tortownicy wyłożonej papierem. Pokropić środkowe strony biszkoptu czarną kawą. Na krem utrzeć masło z cukrem, dodać przetarte przez sito żółtka i czarną kawę, wymieszać na gładką masę, posmarować 2 krążki, przełożyć trzecim, po wierzchu posypać cukrem, wynieść w chłodne miejsce. Można polukrować lukrem kawowym.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.