Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina kawowa z masą maślaną

29.05.2020 09:23
Legumina kawowa z masą maślaną

Składniki

12 dag cukru
4 jaja, 8 dag mąki
1/2 cytryny na ciasto biszkoptowe
18 dag masła
12 dag cukru
3 gotowane żółtka
1/8 l. kawy na krem
1/8 l. kawy do pokropienia
cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

Utrzeć w misce żółtka z cukrem, skórką cytrynową i sokiem, zmieszać lekko z pianą ubitą z białek i mąką, upiec z tego ciasta 3 krążki w tortownicy wyłożonej papierem. Pokropić środkowe strony biszkoptu czarną kawą. Na krem utrzeć masło z cukrem, dodać przetarte przez sito żółtka i czarną kawę, wymieszać na gładką masę, posmarować 2 krążki, przełożyć trzecim, po wierzchu posypać cukrem, wynieść w chłodne miejsce. Można polukrować lukrem kawowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.