Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z chleba i jabłek

29.05.2020 09:27
Legumina z chleba i jabłek

Składniki

1/2 kg mielonego chleba
1 łyżeczka goździków
1 łyżeczka cynamonu
skórka cytrynowa
1/8 l. wina
6 dag masła
1 kg jabłek
12 dag cukru
5 dag skórki pomarańczowej

Przygotowanie

Zmieszać chleb z korzeniami i winem, poszatkowane jabłka wymieszać z cukrem i skórką pomarańczową. Do wysmarowanego masłem rondla wsypać chleb, skropić masłem, przełożyć warstwą jabłek. Warstwy układać dotąd, aż skończy się chleb i jabłka. Upiec w piekarniku, po upieczeniu posypać cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.