Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Parzona legumina z mąki

29.05.2020 09:28
Parzona legumina z mąki

Składniki

3/4 l mleka
12 dag masła
20 dag mąki
szczypta soli
6 dag cukru
skórka z 1/2 cytryny
6 jaj
konfitury i cukier do przybrania

Przygotowanie

Zagotować mleko w rondlu z masłem, wsypać mąkę, wymieszać na papkę, zestawić z ognia. Gdy przestygnie, dodać sok i skórkę cytrynową, wbijać po jednym żółtku, ucierać wałkiem. Zmieszać z pianą ubitą z białek, przełożyć całą masę do wysmarowanej masłem formy i piec godzinę w piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Na półmisku posypać cukrem i przybrać konfiturami.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.