Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z wina II

29.05.2020 09:39
Legumina z wina II

Składniki

8 dag masła
8 dag cukru
8 dag migdałów
4 gotowane żółtka
4 jaja
8 dag mąki
8 biszkoptów
1/8 l. tokaju
1/4 l. tokaju
8 dag cukru
2 żółtka na sos

Przygotowanie

Utrzeć masło w misce, dodać cukier, wbić po jednym żółtku surowym, nie przestając ucierać, dodać przetarte przez sito ugotowane żółtka i zmielone bez skórek migdały, wymieszać lekko z ubitą pianą, przesypując równocześnie mąką. Połowę tej masy włożyć do wysmarowanej formy, przełożyć biszkoptami maczanymi w winie, przykryć drugą połową masy, wyrównać i upiec w piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Z podanych składników zrobić sos.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.