8 dag masła 8 dag cukru 8 dag migdałów 4 gotowane żółtka 4 jaja 8 dag mąki 8 biszkoptów 1/8 l. tokaju 1/4 l. tokaju 8 dag cukru 2 żółtka na sos
Przygotowanie
Utrzeć masło w misce, dodać cukier, wbić po jednym żółtku surowym, nie przestając ucierać, dodać przetarte przez sito ugotowane żółtka i zmielone bez skórek migdały, wymieszać lekko z ubitą pianą, przesypując równocześnie mąką. Połowę tej masy włożyć do wysmarowanej formy, przełożyć biszkoptami maczanymi w winie, przykryć drugą połową masy, wyrównać i upiec w piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Z podanych składników zrobić sos.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.