Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Legumina z babki na poczekaniu

29.05.2020 09:45
Legumina z babki na poczekaniu

Składniki

1/2 czerstwej babki
1/4 l. gęstej śmietany
1/8 l. madery
1 kieliszek rumu
12 dag cukru
sok z 2 cytryn
szczypta wanilii
konfitury do przybrania

Przygotowanie

Pokrajać czerstwą babkę w kostkę, skórkę usunąć, ułożyć na okrągłym półmisku w kopczyk. Śmietankę rozmieszać z podanymi składnikami, polewać babkę kilka razy, by dobrze namokła. Przed podaniem na stół ubrać konfiturami.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.