Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń ponczowy

30.06.2020 07:56
Budyń ponczowy

Składniki

4 jaja
18 dag cukru
1 pomarańcza
1/2 cytryny
4 dag migdałów bez skórek
2 dag cykaty
1 kieliszek rumu
1/8 l. tartej bułki
1 dag mąki

Przygotowanie

Ubić żółtka i cukier, wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, utrzeć trochę skórki z cytryny i pomarańczy, ubijać z żółtkami. Dodać rum, posiekane migdały i pokrojoną w paseczki cykatę, ubitą pianę, przesianą bułkę i mąkę, wymieszać lekko, włożyć.do formy, gotować 1 1/2 godz. Podać z sosem ponczowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.