Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pantofelki żółtkowe

30.06.2020 07:57
Pantofelki żółtkowe

Składniki

2 żółtka
6 dag cukru
wanilia

Przygotowanie

Ucierać w misce wałkiem żółtka z cukrem, gdy zbieleją, wlać do malutkich foremek posmarowanych masłem, upiec, a raczej suszyć w piekarniku w umiarkowanej temperaturze. Gdy brak małych foremek, złożyć arkusz papieru w wachlarzyk, posmarować masłem, wlewać masę w takich odstępach, w rowki wachlarzyka, aby nie zlały się. Cukierki będą miały kształt malutkich pantofelków.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.