Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń czekoladowy

30.06.2020 08:02
Budyń czekoladowy

Składniki

8 dag masła
8 dag cukru
8 dag czekolady
4 jaja
4 dag mąki
2 goździki
2 dag migdałów do przybrania

Przygotowanie

Utrzeć masło wałkiem w misce, ciągle ucierając, dodać cukier, po jednym żółtku, utartą lub rozgrzaną czekoladę, utłuczone na proszek goździki. Gdy masa jest dobrze utarta, zmieszać z dobrze ubitą pianą, przesypując równocześnie mąką i sparzonymi i zmielonymi migdałami. Włożyć do wysmarowanej masłem formy budyniowej, gotować godzinę. Gotowy budyń wyjąć z formy, naszpikować migdałami, które wpierw należy sparzyć i pokrajać wzdłuż w grube piórka, wkładać migdały rzędami, pozostawiając połowę migdała widoczną. Oddzielnie podać sos waniliowy lub z czerwonego wina.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.