8 dag masła 8 dag cukru 8 dag czekolady 4 jaja 4 dag mąki 2 goździki 2 dag migdałów do przybrania
Przygotowanie
Utrzeć masło wałkiem w misce, ciągle ucierając, dodać cukier, po jednym żółtku, utartą lub rozgrzaną czekoladę, utłuczone na proszek goździki. Gdy masa jest dobrze utarta, zmieszać z dobrze ubitą pianą, przesypując równocześnie mąką i sparzonymi i zmielonymi migdałami. Włożyć do wysmarowanej masłem formy budyniowej, gotować godzinę. Gotowy budyń wyjąć z formy, naszpikować migdałami, które wpierw należy sparzyć i pokrajać wzdłuż w grube piórka, wkładać migdały rzędami, pozostawiając połowę migdała widoczną. Oddzielnie podać sos waniliowy lub z czerwonego wina.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.