1/8 l. maku 12 dag cukru 6 dag migdałów 4 dag masła 4 dag czekolady szczypta gałki muszkatołowej 2 goździki 4 jaja 4 dag bułki 4 dag cykaty
Przygotowanie
Mak sparzyć w garnku z wodą, czynność tę powtórzyć kilka razy. Gdy woda jest czysta, pozostawić w niej mak na 5 min., aby zmiękł. Odcedzić na sicie, zemleć w maszynce. Ukręcić żółtka z cukrem, dodać korzenie, utartą czekoladę i mak, utrzeć w misce, dodać posiekaną cykatę, zmielone migdały, rozpuszczone masło, na końcu włożyć pianę ubitą z białek i przesianą bułeczkę, wymieszać ostrożnie. Gotować w formie 1 1/2 godz. Podać z sosem czekoladowym, migdałowym lub pistacjowym.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.