Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń z maku

30.06.2020 08:06
Budyń z maku

Składniki

1/8 l. maku
12 dag cukru
6 dag migdałów
4 dag masła
4 dag czekolady
szczypta gałki muszkatołowej
2 goździki
4 jaja
4 dag bułki
4 dag cykaty

Przygotowanie

Mak sparzyć w garnku z wodą, czynność tę powtórzyć kilka razy. Gdy woda jest czysta, pozostawić w niej mak na 5 min., aby zmiękł. Odcedzić na sicie, zemleć w maszynce. Ukręcić żółtka z cukrem, dodać korzenie, utartą czekoladę i mak, utrzeć w misce, dodać posiekaną cykatę, zmielone migdały, rozpuszczone masło, na końcu włożyć pianę ubitą z białek i przesianą bułeczkę, wymieszać ostrożnie. Gotować w formie 1 1/2 godz. Podać z sosem czekoladowym, migdałowym lub pistacjowym.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.