Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń migdałowy I

30.06.2020 08:12
Budyń migdałowy I

Składniki

4 jaja
12 dag bułki
4 dag masła
1/8 l. mleka
7 dag migdałów
6 dag rodzynków
skórka cytrynowa

Przygotowanie

Ucierać żółtka z cukrem i skórką cytrynową, gdy zbieleją, dodać namoczoną w mleku i lekko odciśniętą bułkę i rozpuszczone masło. Gdy masa jest gładka, zmieszać ją z rodzynkami, następnie z ubitą pianą, posypując równocześnie sparzonymi i drobno posiekanymi migdałami. Gotować jak każdy budyń. Podać z sosem waniliowym lub innym. Przybrać można budyń krajanymi migdałami.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.