Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pomadki śmietankowe

30.06.2020 08:13
Pomadki śmietankowe

Składniki

1/2 kg cukru
1/4 l. śmietanki
1/2 laski wanilii
1 łyżka syropu ziemniaczanego

Przygotowanie

Wlać 1/4 l. gęstej śmietanki do rondla, włożyć cukier; gdy się rozpuści, wlać ziemniaczany syrop, dodać rozciętą wzdłuż wanilię, gotować, aż syrop zgęstnieje, mieszać często łyżką podczas gotowania. Ugotowany syrop wlać do kamiennej miski, wyjąć wanilię, utrzeć wałkiem. Gdy powstanie pomadka, formować cukierki, nadając im dowolny kształt. Można zmieszać pomadkę śmietankową z czekoladą, z likierem albo esencją kawową.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.