1/2 l. kaszki 1 jajko 1/2 l. mleka 6 dag masła 6 dag cukru szczypta soli 1/8 l. mleka 1 łyżeczka mąki 4 żółtka kawałek wanilii 8 dag cukru na sos konfitury do przybrania
Przygotowanie
Kaszkę zatrzeć jajkiem, wysuszyć, wsypać do mleka, dodać masło i cukier, wymieszać i upiec w piekarniku, przecierać kaszkę na ogrzany półmisek przez sito, trzymając półmisek na garnku z gorącą wodą, aby kaszka nie ostygła. Przybrać wokół konfiturami. Na sos rozmieszać z mlekiem żółtka, mąkę i cukier, dodać wanilię, mieszać na blasze, aż zgęstnieje. Podać osobno sos w sosjerce. Zamiast sosu podać ubitą śmietanę z cukrem.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.