Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Kaszka puszysta przecierana

30.06.2020 08:15
Kaszka puszysta przecierana

Składniki

1/2 l. kaszki
1 jajko
1/2 l. mleka
6 dag masła
6 dag cukru
szczypta soli
1/8 l. mleka
1 łyżeczka mąki
4 żółtka
kawałek wanilii
8 dag cukru na sos
konfitury do przybrania

Przygotowanie

Kaszkę zatrzeć jajkiem, wysuszyć, wsypać do mleka, dodać masło i cukier, wymieszać i upiec w piekarniku, przecierać kaszkę na ogrzany półmisek przez sito, trzymając półmisek na garnku z gorącą wodą, aby kaszka nie ostygła. Przybrać wokół konfiturami. Na sos rozmieszać z mlekiem żółtka, mąkę i cukier, dodać wanilię, mieszać na blasze, aż zgęstnieje. Podać osobno sos w sosjerce. Zamiast sosu podać ubitą śmietanę z cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.