Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem z ryżu

30.06.2020 08:17
Krem z ryżu

Składniki

1/4 kg ryżu
1 l. mleka
2 dag cukru
wanilia
4 dag masła
1 szklanka konfitur bez soku
1/2 l. śmietanki kremowej
6 dag cukru
12 listków żelatyny
1/16 l. rumu
2 pomarańcze do przybrania

Przygotowanie

Sparzony ryż wsypać do gotującego mleka, włożyć wanilię, masło i cukier, gotować, aż będzie bardzo miękki, następnie ostudzić. Jabłka i gruszki z konfitury pokrajać w kostkę, dodać malin, wiśni i pomarańcz, wymieszać ostrożnie z ryżem. Dodać ubitą z cukrem śmietankę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, włożyć do formy, zamrozić. Na półmisku przybrać cząstkami pomarańcz.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.