1/4 kg ryżu 1 l. mleka 2 dag cukru wanilia 4 dag masła 1 szklanka konfitur bez soku 1/2 l. śmietanki kremowej 6 dag cukru 12 listków żelatyny 1/16 l. rumu 2 pomarańcze do przybrania
Przygotowanie
Sparzony ryż wsypać do gotującego mleka, włożyć wanilię, masło i cukier, gotować, aż będzie bardzo miękki, następnie ostudzić. Jabłka i gruszki z konfitury pokrajać w kostkę, dodać malin, wiśni i pomarańcz, wymieszać ostrożnie z ryżem. Dodać ubitą z cukrem śmietankę i rozpuszczoną żelatynę, wymieszać, włożyć do formy, zamrozić. Na półmisku przybrać cząstkami pomarańcz.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.