Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Pomadki pomarańczowe

30.06.2020 08:18
Pomadki pomarańczowe

Składniki

1/2 kg cukru
1 pomarańcza
1 łyżeczka smażonej skórki pomarańczowej
kwasek cytrynowy

Przygotowanie

Obetrzeć cukier o skórkę pomarańczową. Wycisnąć sok z pomarańczy, uzupełnić wodą do 1/4 l., wlać na cukier, gdy rozpuści się, dodać octu, gotować jak na pomadki do nitki. Utrzeć cukier na pomadkę; gdy jest jeszcze ciepła, rozpłaszczać po kawałku na płótnie, krajać w kwadraciki, zdobić z wierzchu paskiem usmażonej skórki pomarańczowej albo wyrabiać w rękach gałeczki, kłaść do środka kawałek skórki; lub rozpłaszczyć białą pomadkę, na wierzchu położyć pomarańczową warstwę, przycisnąć razem i krajać w kostkę.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.