Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Budyń z powideł

30.06.2020 08:29
Budyń z powideł

Składniki

18 dag powideł
skórka cytrynowa
4 dag cukru
4 jaja
szczypta cynamonu
4 dag cykaty
1/8 l. śmietany
6 dag utartego biszkoptu lub bułeczki

Przygotowanie

Utrzeć cukier z żółtkami, cytrynową skórką i cynamonem. Na talerzu rozprowadzić śmietaną powidła i dodać je do żółtek. Wsypać usiekaną drobną cykatę, rozmieszać, dodać pianę z białek i utarty biszkopt, wymieszać lekko, gotować godzinę. Podać ze śmietanką ubitą z cukrem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.