1/8 l. śmietanki kremowej 1 mała laska wanilii 1 szklanka mleka 8 listków żelatyny 18 dag cukru
Przygotowanie
Mleko gotować z rozciętą wzdłuż wanilią 10 min., wyjąć wanilię, a do mleka włożyć wymoczoną w wodzie i odciśniętą żelatynę, mieszać łyżeczką, aż rozpuści się żelatyna. Śmietankę trzymać godzinę w zimnym miejscu, ubijać, trzepaczką. Gdy zacznie gęstnieć, wsypać cukier, ubijać aż zgęstnieje, wlewać przestygnięte mleko z żelatyną, gdy zmiesza się dokładnie, przełożyć do formy przelanej zimną wodą i obsypanej cukrem, postawić na godzinę w zimne miejsce.
Bibliografia
http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.