Portal w trakcie przebudowywania.
Niektóre funkcje są tymczasowo wyłączone, inne mogą nie działać poprawnie.

Krem karmelowy

30.06.2020 13:41
Krem karmelowy

Składniki

4 żółtka
12 dag cukru
1/2 l. śmietanki
1/2 l. śmietanki kremowej
12 dag cukru na karmel
2 dag żelatyny
biszkopty

Przygotowanie

Ubić żółtka z cukrem, gdy bieleją, rozmieszać z 1/4 l. śmietanki, postawić na ogniu, mieszać, aż powstanie sos. Wsypać do rondla cukier, mieszać metalową łyżką; gdy nabierze złotawego koloru, wlać 1/4 l. śmietanki, zagotować, włożyć wymoczoną w zimnej wodzie żelatynę, gdy się rozpuści, zmieszać z żółtkami, odstawić do ostygnięcia. Ubić kremową śmietankę na sztywną pianę, wymieszać z ostudzonymi żółtkami, włożyć do odpowiedniej formy, przenieść w chłodne miejsce. Na półmisku obłożyć biszkoptami, po wierzchu posypać przesianym biszkoptem.


Bibliografia

http://przepisy.098.pl/-Jak gotować: Praktyczny podręcznik kucharstwa Maria Disslowa Wydawnictwo Polskie R. Wegnera w Poznaniu 1931 r.